fredag 9 december 2011

Dagens tanke

Det finns en regel på förskolorna här ute som säger att det inte är ok att lämna kalasinbjudningar på hyllan på förskolan. Bra tycker jag, åtminstone så länge inte alla barn på avdelningen blir bjudna.

Men, nu har det dykt upp ett nytt påfund. Man lägger kalaset på fredagseftermiddagen och hämtar upp kalasgästerna från förskolan.
Både som förälder och pedagog tycker jag att detta känns mycket märkligt. Om man pratar om att barn blir ledsna för att de inte blir bjudna så känns en liten lapp på hyllan som en bagatell mot att stå kvar när de andra drar iväg på kalas tillsammans...

10 kommentarer:

Joa sa...

Ibland har man svårt att förstå hur folk tänker. Sådant där gör mig så arg! Då undrar man ju om dessa föräldrar överhuvudtaget uppfostrar och pratar om att vara snäll med alla och inte låta någon vara utanför med sina barn. Grrrr...

Och Grattis på namnsdagen förresten!

Anonym sa...

Den var ny! Hänt på "vårt"?

Elin sa...

Håller med dig. Tror att det är av ren välmening som en del kör den här varianten (för att alla de inbjudna barnen ska kunna vara med, även fast föräldrarna jobbar) men det blir ju inte roligt för de barn som inte får följa med till kalaset. Självklart går det inte att bjuda 40 barn (i vårt fall) så man måste ju få välja ut vissa bara - fast gallringen blir så himla tydlig för barnen med den här varianten. Även om tanken säkert är god!

Elin sa...

Oj det blev ett "säkert" för mycket i slutet av förra kommentaren. Skulle bara stå "Även om tanken är god!" :)

Anna sa...

Det tror jag också, att det är i all välmening alltså. Men då kanske man måste fundera kring om det är så himla viktigt att ha kalaset tidigt en fredag...

På jobbet ser jag en hel del av hur ledsna barn kan bli bara två kompisar går hem tillsammans och en tredje blir kvar.

Om kalaset ligger på en helg eller kväll så blir det liksom inte lika tydligt på samma sätt vilka som är och inte är bjudna...

Anonym sa...

Jag tycker det är ngt ni ska ta upp när ni har föräldramöten! Klart att man blir ledsen om man inte får följa med på kalaset, det skapas ett utanförskap utan att det är meningen... Och det måste ju också vara ok att välja vilka man ska bjuda, så det gäller att hitta rätt modell. Mamma

Anna, Fair and True sa...

Men vad knäppt!

Mia sa...

Hej allihopa, Här är den förskräckliga mamman :-) _no hard feelings Anna, man får tycka precis vad man vill, det är därför man har en blogg. Och visst är det värt att prata om det.

För att förtydliga:
Jag hämtade f y r a barn i fredags kl kvart i två från Skogsdungen.

Inte allaflickorutomen.

Själv tyckte jag att det var oerhört praktiskt att få kalaset avklarat på fredagen. Eftersom då var det flera av barnen på förskolan som slapp välja bort något kalas (det var tre barn på förskolan som hade kalas den helgen.) Och som Elin sa är det svårt att bjuda fyrtio barn.Inte ens tjugo flick-barn är görbart att bjuda. Hade våra barn gått på en liten förskola hade man såklart kunnat bjuda alla.

Och som du skriver själv om barn som går hem tillsammans, det står alltid några barn kvar och är ledsna för att de inte får följa med. Men det är ju inget vi kan göra åt. Det är små besvikelser här i livet. Tror inte att de tar någon skada av det.Vi vill ju knappast hindra barnen att gå hem med en kamrat efter förskolan? Trots att det är såklart en annan kompis som också vill följa med men kanske inte kan/får av olika anledningar.
Kajsa har kommit hem på måndagar och pratat om kalas som de andra barnen varit på under helgen. Där hon inte blivit bjuden. Inget vi lägger större vikt vid. Det är som det är. Man blir inte bjuden på allt helt enkelt.

Hade det varit så att det alltid är samma stackars ensamma lilla barn som stod på trappen kvar medans alla andra gick i väg kanske man skulle problemifiera det. Men inte nu. Inte i fallet Skogsdungen.

Jag är ledsen om Ellen blev besviken. -Men Kajsa fick bjuda åtta kompisar (mer mäktar jag inte med) och då föll valet på alla gamla Hagen-kompisarna.

Ha en härlig Jul och ett fantastiskt nyår i fjällen.

Anna sa...

Mia:
Ellen var inte det minsta besviken över att inte bli bjuden. Hon och Kajsa leker ju aldrig och när Ellen själv bjöd på kalas så var inte K bland hennes "prioriterade vänner". Så inlägget har inget med det att göra utan mer med att jag tycker att gränsen mellan att få inte får lägga kalasinbjudningar men att det är ok att hämta till ett kalas känns sned.
Då blir urvalet otroligt tydligt och kan få vem som helst att känna sig utanför. Lite som att bli sist vald på gympan...

Mia sa...

Vad skönt att inte Ellen blev besviken. Jag trodde att det var det som "triggade" ditt inlägg. :-)

Ja, gränsen måste såklart ni som pedagoger dra, och det är väl bra om ni diskuterar det i kollegiet.
Ni är såklart proffsen.

Och det är kanske jag som är helt off-side. Men ibland kan jag inte låta bli att tro att det är vi vuxna som drar lite väl höga växlar, när i själva verket barnen inte bryr sig ett endaste dugg..(som du beskriver Ellen i just det här fallet)