fredag 8 mars 2013

Södertäljes pappor är sämst i länet....

... på att ta ut föräldraledighet.

Den rubriken toppade den lokala morgontidningen idag. Enligt undersökningar så tar papporna här ut endast 19 procent av föräldraledigheten. Och jag förstår att siffrorna talar sitt språk, men jag förvånas ändå - och eftersöker en regional undersökning hur det set ut i olika områden i Södertälje. Eller i olika kulturer.
För jag tror att det är precis det. I många andra länder så är det kvinnan som tar hand om hem och barn medan mannen jobbar och tjänar pengar. Och detta ändras inte för att man kommer till ett nytt land. Nu ska jag inte på nåt vis dra alla över en kam, men i ärlighetens namn så är det inte så ofta som jag ser pappor av utländsk härkomst i lekparkerna eller hämta tidigt på fritids. Men undantag finns, och de har precis som många av dagens "ursvenska" pappor förstått hur himla bra det är för relationen till sina barn att vara hemma och skaffa sig en naturlig plats i barnen vardag.

Jag är inte för en styrning av hur föräldraledigheten ska delas upp, det måste var och en få bestämma utifrån sina egna förutsättningar. Men jag hoppas och tror att fler och fler fäder vill vara mer delaktiga i sina barns liv!

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej vännen, håller helt med dig! Självklart så kan man inte jämföra rakt av, dom olika kulturerna spelar naturligtvis in i Södertälje.
Mamma