tisdag 19 januari 2010

Regler

Pratade med en god vän idag. Hon ska snart börja studera. Omskola sig till något helt nytt och spännande. Och hon vill det så gärna så hon har tagit tjänstledigt från sitt nuvarande jobb och bekostar sin utbildning själv.
Tanken var dock att hon skulle kombinera sina studier med föräldraledighet. Att få vara med sina barn halva tiden och studera den andra halvan kändes perfekt.
Tyvärr var det för perfekt. För försäkringskassan har bestämt att hon inte får behålla sin sgi om hon inte tar ut full föräldrapenning och tar hon ut full föräldrapenning så får hon inte ha barnen på förskolan.
Lösningen blir med andra ord att ha barnen hemma. 15 timmar får hon alltså per vecka att studera på i lugn och ro. Vissa veckor ännu mindre då hon kommer att behöva hoppa in och jobba på sitt "gamla jobb" ibland och då räknas ju de 8 jobbtimmarna bort från de 15, vilket innebär 7 timmars studietid den veckan.

Jag tycker att detta känns helt sjukt. Här har vi en människa som inte mår bra på sitt jobb, som är redo att omskola sig och starta ett helt nytt liv. Hon betalar sin utbildning med skattade pengar och är beredd att klara sig på halv föräldrapenning och så straffas hon så här.
Andledningen är att utbildningen är privat och därmed inte kopplad till csn. Och då får man inget studiestöd vilket krävs för att få en vilande sgi hos fk. Eller jo, man kan få dispens här med - men bara om du utbildar dig inom ditt eget yrke.

Ibland undrar jag över alla regler i detta avlånga land. Det är ju inte så att hon kommer att gå hemma och drälla halva dagarna. Hon kommer att ha full sysselsättning (som ju fk kräver efter barnen fyllt 1 år) bara det att hon inte får betalt för det.

Inga kommentarer: